Profitразделитель ссылочного текста №_12_2023, decembrie 2023

„Afaceri” cu telefoane mobile sau Care este ţara de origine a telefonului Dvs. mobil?

Mariana TABUNCIC | Profit & Telefoane

Telefonul mobil de mult nu mai este un lux, ci un atribut indispensabil al activităţii de zi cu zi. Discutăm la telefonul mobil oriunde, oricînd şi cu oricine, mai ales că preţurile fixate de operatorii de telefonie mobilă sînt din ce în ce mai accesibile. Fiind solicitat de tot mai multe persoane în ultimii ani, telefonul mobil a constituit şi motivul iniţierii unui nou tip de afaceri - cel al importului ilegal.

 În prezent, oferta de telefoane mobile pe piaţa din R.Moldova este una cît se poate de generoasă. Magazinele abundă în diverse tipuri de telefoane, pe gustul şi pentru buzunarul fiecăruia. Odată cu creşterea veniturilor, tot mai mulţi clienţi optează pentru un telefon cît mai modern şi performant, fabricat de companii cu renume. Or, se pare că nu toate telefoanele pe care scrie Nokia, Samsung sau Ericsson sînt, într-adevăr, produse de aceste firme.

Astfel, potrivit poliţiei, loturi impresionante de telefoane mobile au fost şi continuă să fie introduse în ţară pe cale de contrabandă. Multe cazuri sînt depistate, dar multe, din păcate, nu. În unul din aceste cazuri înregistrate în 2009 poliţia a descoperit, în incinta unei întreprinderi specializate în comercializarea telefoanelor mobile, un lot de telefoane fără acte de provenienţă în valoare de circa 2,3 mil. lei. Potrivit forţelor de ordine, telefoanele erau aduse pe cale de contrabandă din China, iar cu ajutorul unui aparataj performant din oficiu acestea erau reprogramate, iar tastatura era schimbată conform cerinţelor europene. Ulterior, aceste telefoane erau comercializate pe piaţa din R.Moldova ca fiind produse în ţările Uniunii Europene.

Într-un alt caz, poliţia a depistat o partidă de telefoane de contrabandă  de model Samsung, Nokia, Sony Ericsson (120 de unităţi), în valoare de 200 mii lei, transportate în sistemul de ventilare al unui autocar, care circula pe ruta Odessa-Bălţi. Poliţia susţine că telefoanele au fost procurate de la piaţa km7 din Odessa şi introduse în R.Moldova prin contrabandă. Şirul acestor cazuri ar putea continua cu siguranţă.

Prin urmare, descoperirile poliţiei trebuie să ne pună în gardă atunci cînd intenţionăm să achiziţionăm un telefon mobil, în special dacă optăm pentru unul performant în materie de design şi funcţionalitate. Nu de alta dar, cel puţin deocamdată, reputaţia produselor chineze mai lasă de dorit şi nu am vrea să cumpărăm un telefon mobil la preţuri europene, dar de calitate chineză.

Potrivit Biroului Naţional de Statistică, în ianuarie-iulie 2009, în R.Moldova au fost importate circa 55 mii de telefoane mobile. Acest număr este destul de mic în comparaţie cu cel al telefoanelor mobile aflate în vînzare. Doar pe bulevardul Ştefan cel Mare din capitală sînt amplasate zeci de magazine şi buticuri, care au în vînzare sute de telefoane mobile. Pe de altă parte, poliţia evită să furnizeze date concrete cu privire la valoarea totală a telefoanelor mobile de contrabandă depistate anual în R.Moldova. De asemenea, mai mulţi distribuitori de telefonie mobilă au evitat să discute cu noi despre importul telefoanelor mobile, invocînd “lipsa de timp”.

Potrivit datelor Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei, în cel de-al doilea semestru al anului 2009, toţi operatorii de telefonie mobilă  din R.Moldova aveau 2,7 mil. de abonaţi, la o populaţie de 3,4 mil. de locuitori cît are Moldova actualmente.

În consecinţă, din considerentul că o bună parte a telefoanelor sînt aduse pe cale de contrabandă, formînd “piaţa neagră a telefoniei mobile”, este foarte dificil de stabilit cu exactitate cîţi bani circulă anual pe piaţa telefoniei mobile din Moldova. Cu toate acestea, avînd drept reper cifra de 2,7 mil. de abonaţi, costul mediu al unui telefon mobil de $150-200, precum şi periodicitatea medie de schimbare a unui telefon mobil (potrivit opiniei unor specialişti în jur de un an), ajungem la concluzia că anual cifra de afaceri pe piaţa telefoniei mobile în R.Moldova se estimează la $405-540 mil., luînd în calcul atît piaţa legală, cît şi cea ilegală a telefoniei mobile.    

Concluzii

Se pare că la moment autorităţile statului nu sînt în stare sau nu doresc să lupte eficient cu contrabanda de telefoane mobile. Dar unde nu reuşesc autorităţile, ar putea obţine succese cumpărătorii. Pentru că în ultimă instanţă, doar aceştia decid să procure sau nu un telefon mobil, sau orice alt produs, fără acte de provenienţă şi de o calitate dubioasă. Cu cît mai mulţi cumpărători vor spune nu acestor produse, cu atît mai repede se va micşora piaţa ilegală de telefoane mobile. Cumpărătorii ar trebui să fie foarte atenţi anume la acest produs, deoarece, cel puţin deocamdată, telefoanele mobile nu sînt cele mai inofensive aparate, emiţînd unde, care, potrivit specialiştilor, sînt destul de periculoase organismului uman.
 

Comentarii [7]

Comentariu
  • 17.12.2014 01:38:57
  • 02.05.2015 12:15:16
  • 23.01.2016 11:18:36
  • 19.06.2017 04:48:40
  • 24.09.2018 09:51:39
  • 28.05.2021 09:06:44
  • 26.04.2022 07:40:44

Adauga-ţi comentariu

© 2008 "Profit"

 

În cazul preluărilor materialelor de pe site este necesară indicarea sursei Profit.md
Sesiuni curente:
7
Afişări de site:
2506651
Vizitori unici:
5313522

WebArt Pro